Voeding

Vroeger haalden we onze voeding rechtstreeks uit de natuur. We aten de appels direct van de bomen, kochten de aardappelen bij de boer en aten dat wat in de regio te krijgen was en in het seizoen beschikbaar. We dachten er niet over na, het was gewoon zo. Tegenwoordig letten we niet meer op seizoensgebonden voeding, we eten aardbeien in de winter, een boerenkoolstampot in de zomer en kunnen met alle gemak diverse producten uit verre landen in de supermarkt kopen. In de huidige maatschappij is voeding helaas vaak een onder geschoven kindje.  Voeding moet geen stoffen bevatten die ons lichaam belasten en /of verstoren maar ze moet ons energie geven en kracht om o.a. te groeien, te ontwikkelen en te herstellen na een ziekte. Omdat de huidige voeding vaak te weinig vitale voedingsstoffen bevat is suppletie soms noodzakelijk. Met name bij langdurige klachten is het aan te raden om te kijken welke essentiele voedingsstoffen je mist en/of moet aanvullen om weer goed te kunnen herstellen of om een bepaalde situatie (denk aan bijv. een zwangerschap) beter aan te kunnen.

Wat is natuurvoeding

Natuurvoeding is, zoals de naam al zegt, voeding zoals de natuur het bedoeld heeft. Het gaat om pure, onbewerkte voedingsmiddelen die rechtstreeks van de plant of het land komen en die in harmonie met de seizoenen en regionaal verbouwd worden. Die biologisch of biologisch-dynamisch geteeld zijn en waar geen kunstmatige voedingsstoffen aan zijn toegevoegd. Hierdoor is de smaak en de voedingswaarde optimaal. Er wordt geteeld met respect en liefde voor de dieren, planten, de aarde en de mens. Planten groeien op hun eigen tempo in de volle grond, in de zon, zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.

De dieren groeien in hun eigen tempo en snavels en andere ledematen worden niet geknipt. De dieren mogen naar buiten in het daglicht en krijgen geen preventieve antibiotica. Door milieuvriendelijk te telen en door vruchtwisseling raakt de bodem niet uitgeput en blijft de aarde vruchtbaar. Er wordt gelet op het in stand houden en versterken van ecologische systemen en kringlopen. Producten worden fair-trade verhandeld en de boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun product en inspanningen.

Afspraak maken

Wat is orthomoleculaire voeding

De orthomoleculaire voedingsleer zorgt ervoor dat het lichaam de benodigde voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden krijgt, zodat het optimaal kan functioneren.De term ‘orthomoleculair’ werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en orthomoleculair staat voor: de moleculen betreffende. Men streeft er dus naar met stoffen te werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken oftewel naar de werking van de voedingsstoffen in ons lichaam om een optimale gezondheid in stand te houden.

Ze houdt rekening met de veranderde leefomstandigheden van de mens van tegenwoordig, de verslechterende voedingsgewoonten en de verminderde kwaliteit van de voeding door milieuvervuiling en diverse bewerkingsprocessen.

Afspraak maken

Mijn werkwijze

Tijdens het eerste consult kijken we naar je huidige voedingspatroon, je leefstijl en eventuele klachten. We overleggen samen hoe je één en ander kan en wil veranderen. Aan de hand van o.a. de voedingspiramide geef ik je vervolgens tips en adviezen hoe je gezonde/volwaardige keuzes en aanpassingen kunt maken in je maaltijden. Dit betekent niet dat je je volledige voedingspatroon direct moet gaan omgooien en alleen nog maar in de natuurvoedingswinkel boodschappen kunt gaan doen of 5 potten voedingssupplementen moet gaan kopen. Gelukkig zijn er vaak simpele alternatieven en mogelijkheden om mee te starten. We overleggen samen hoe  “belastende” voedingsmiddelen kunnen worden omgezet in gezonde alternatieven waarbij niet alleen je persoonlijke situatie (gezin, alleenstaand, vegetariër, dieetwensen ed.) centraal staat maar vooral ook wordt gekeken hoe je kunt blijven genieten van lekker eten. Een vervolgconsult kan, indien wenselijk worden gepland om de voortgang te bespreken. Hierbij worden eventuele knelpunten of aanvullingen besproken.

Je kunt telefonisch of doormiddel van het contact formulier een afspraak met mij maken voor een consult. Je hoeft hiervoor geen verwijzing te hebben van een arts. Je kunt ervoor kiezen om mijn praktijk te bezoeken, maar ik kom ook bij je thuis, mocht je dat prettiger vinden. Het kan zijn dat ik je adviseer om een homeopathische behandeling te starten of om contact op te nemen met de (huis)arts.

Afspraak maken

Recepten

“Griep” drankje

Ingrediënten: 3 (biologische en goed schoongemaakte) citroenen, biologische honing, 4 cm verse gember , snufje kaneel en een goed afsluitbaar potje. Snijd de citroen en de gember in hele dunne plakjes en doe ze in het potje, voeg de kaneel toe en vul het potje tot aan de rand met honing. roer alles door elkaar heen en bewaar het in de koelkast. Na een paar dagen is het een karamelachtige siroop die je kunt gaan gebruiken. Je kunt de siroop ongeveer 2-3 maanden in de koelkast bewaren
Gebruik: Je doet een flinke eetlepel in een glas en vult het aan met kokend water* of je neemt een lepeltje van deze siroop voor het slapen gaan. Als je het aanvult met kokend water verliest de honing wel zijn natuurlijke enzymen.
(Via www.iamcookingwithlove.nl)

Boerenkoolpesto op z’n Italiaans

Ingrediënten: 100 gram boerenkool, 80 gram cashewnoten, 1 teentje knoflook, 1/2 dl olijfolie, sap van een 1/2 citroen, peper en zout, 2 takjes platte peterselie. Was de boerenkool grondig, slinger droog en pureer zeer fijn in de keukenmachine, Rooster de cashewnoten lichtbruin, Schil de knoflook en leg deze 3 minuten in 2-3 eetl heet water. Hak de cashewnoten fijn in de keukenmachine, voeg de boerenkool, knoflok, olijfolie,citroensap, peper en zout toe. Garneer de pesto met de peterselie.


(Via Bron: Groene kookacademie)

Tosti met avocado, geitenkaas en tomaat

Ingrediënten: (spelt) brood, halve avocado, plakjes zachte geitenkaas, rucola, gesneden kaas, peper en zout Smeer de zachte geitenkaas op de (spelt)boterhammen en beleg deze vervolgens met de gesneden avocado, plakjes tomaat en rucola. Voor de smaak kun je peper en zout toevoegen maar dat hoeft niet persé. Ook lekker is om een beetje pesto te gebruiken voor de smaak.  Gril de boterhammen in het tosti ijzer totdat deze lekker bruin is. Ook lekker om koud te eten in bijv. je lunchbox.
(eigen recept)

Eigengemaakte Hummus

Ingrediënten: 1 pot kikkererwten, 3 teentjes knoflook, 1 citroen, tahin, gemalen komijn, cayennepeper. Neem 1 pot kikkererwten en laat die uitlekken, maar bewaar wat van het vocht. Doe de kikkererwten met 3 gepelde teentjes knoflook, 3 eetlepels citroensap, 3 eetlepels tahin en wat gemalen komijn en cayennepeper in de keukenmachine. Meng alles tot een gladde crème en voeg eventueel wat van het vocht toe om de hummus mooi smeuiig te maken. Breng de hummus op smaak met peper en zout en garneer  met verse peterselie. Heerlijk op de boterham met wat sla en rauwkost als lunch.
(Via Puur Gezond)

Vegan choco mousse

Ingrediënten: 150 g pure chocolade (eventueel met een smaakje), 300 g silken tofu, uitgelekt, 25 g dadelsiroop, 5 g cacaopoeder Smelt de chocolade au bain marie. Pureer de silken tofu in een keukenmachine of met een staafmixer tot een mousse. Voeg de dadensiroop en cacaopoeder toe. Mix de gesmolten chocolade door de tofumousse en verdeel over bakjes. Laat nog 30 minuten opstijven in de koeling.
(Via Koken met Kennis Basis)

Groentenbouillon

Ingrediënten: 1 ltr water, 4 cm kombu, 1 shitaké (gedroogd), 1 dadel, 2 blaadjes laurier, 1 stukje foelie, 1 ui, een stuk wortel, een stuk prei, een stuk knolselderij* (bleekselderij of bladselderij kan ook) Doe alles in een pan. De groenten grof gesneden en met schil en al, wel even wassen dus. De schillen zorgen ook voor smaak, kleur en voedingswaarde (mineralen). Kook dit 20 min tot Max 30 min. Langer koken zorgt voor bitterheid. Zeef de bouillon en bewaar koel of gebruik direct. Breng zonodig op smaak met zout, miso of tamari.

(Via Groene Kookacademie)

Voedingsadviezen consult prijzen

De kosten van alleen een voedingsadvies consult worden niet vergoed door de zorgverzekering. Als je vragen hebt over een voedingsadvies consult (eventueel in combinatie met een homeopathische behandeling) of wil je een afspraak maken dan kun je contact met mij opnemen.

Consult

€75,-

Acuut consult

€50,-

Afspraak maken

Alle vragen die je over homeopathie, voeding, evenementen of afspraken hebt kan je hier stellen! Voor telefonisch contact ben ik elke dag te bereiken tussen op 06-20656440