headerphoto

Home

Het is soms een hele stap om hulp te zoeken

woensdag 10 oktober 2018

Gepubliceert in de Tubantia, editie Achterhoek, van 10 oktober 2018

Handen ineen voor ouderschapsbeurs

EVA PLOUM EN DESIREE SOMSEN ORGANISEREN ZWANGERSCHAPS- EN OUDERSCHAPSBEURS BIJ CENTRUM GOUD. FOTO LARS SMOOK

EVA PLOUM EN DESIREE SOMSEN ORGANISEREN ZWANGERSCHAPS- EN OUDERSCHAPSBEURS BIJ CENTRUM GOUD. FOTO LARS SMOOK

Op de zwangerschaps- en ouderschapsbeurs Achterhoek, die zaterdag in Centrum Goud in Eibergen wordt gehouden, wordt veel informatie geboden over bevallen en opvoeden, speciaal voor zwangeren en jonge ouders.

MARJOLEIN RIETMAN

De weg naar consultatiebureau en medische zorg is vaak snel gevonden. Dat er ook nog veel andere, kleinschalige mogelijkheden zijn om hulp of ondersteuning te krijgen bij de bevalling of de opvoeding van je kind, is meestal minder bekend. Daarom hebben drie vrouwen met verschillende, zelfstandige praktijken op dit gebied, de handen ineengeslagen om hun werk en dat van collega's in de spotlights te zetten. Met als resultaat een informatieve beurs met korte lezingen.

"Als je net kinderen hebt, ben je meestal heel druk en heb je geen tijd op zoek te gaan naar informatie. Achteraf blijkt regelmatig dat je veel dingen graag van tevoren had willen weten. Dat willen we voor zijn, daarom hebben we deze beurs opgezet", zegt yogalerares Eva Ploum. Het doel is (aanstaande) jonge ouders en hulpverleners op een laagdrempelige manier alvast met elkaar in contact te brengen. Ploum: "Het is soms een hele stap om hulp te zoeken. Als je iemand al gezien en gesproken hebt, trek je makkelijker aan de bel op het moment dat het nodig is."

Homeopaat Desirée Somsen, ook een van de organisatoren, meent dat het tevens een mooie manier is voor deze kleine gezondheidszelfstandigen om hun netwerk uit breiden, waar vervolgens de cliënt ook weer profijt van kan hebben.

Het idee ontstond, toen zij in contact kwam met lactatiekundige Ada Hoogeveen. "Het leek ons heel leuk om samen iets te organiseren. Al snel kwam Eva erbij en kregen we het plan voor een beurs. We hebben gekeken waar we zelf tegenaan liepen toen we net kinderen hadden en vervolgens zelfstandige hulpverleners aangeschreven. Op een gegeven moment kwamen er ook spontane aanbiedingen, zodat we nu we een mooi gevarieerd aanbod van standhouders uit de Achterhoek en Haaksbergen hebben", aldus Somsen.

 

Niet te zweverig

Niet alles bleek geschikt. "Het moet niet te zweverig worden. Het was best even zoeken, wat doen we wel en wat niet. Uiteindelijk zijn we er op uit gekomen, dat er vooral informatie moet zijn die blijft hangen. Zodat de aanstaande ouders weten wat ze moeten doen of waar ze moeten zijn als het nodig is", vertelt Somsen. Ploum: "Onze visie is dat er al veel aanbod is voor zwangeren en jonge ouders om hen te helpen bij een positieve en ontspannen opvoeding. Wij willen dat aanbod makkelijk vindbaar maken." Ze legt uit: ,,Wij streven naar opvoeden op basis van het gevoel. Afgaan op intuïtie, meegaan met het ritme van het kind. Doen wat past bij de ontwikkeling van het kind. Ouders kunnen daarbij ondersteuning vinden en krijgen op zowel fysiek als mentaal, emotioneel vlak.

Zaterdag zijn er informatiestands en elk half uur korte presentaties. De eerste om 10.30 uur over natuurlijk zwanger zijn, gevolgd door dragen met een draagdoek, babygebaren, muziek met dreumesen, homeopathie en natuurlijke voeding, borstvoeding en babyreflexologie. De laatste lezing is om 13.30 uur. De beurs is geopend van 10.00 tot 14.00 uur. De toegang is gratis.

Terug