We gingen samen met vrienden fietsen en na een half uur zit ik onder de jeukende bultjes en de anderen hebben nergens last van….”  Hoe kan dit? En wat kan ik er aan doe

De eikenprocessierups is een goed gecamoufleerde rups dat leeft van eikenbladeren. De rupsen kruipen dicht bij elkaar in nesten onderaan een tak of vastgekleefd aan een boomstam. De rups staat bekend om zijn brandharen die vervelende allergische reacties kunnen veroorzaken als je ermee in aanraking komt. De haren zweven in de lucht of blijven achter in de was die buiten hangt te drogen. Afhankelijk van het lichaamsdeel waar de haren mee in contact komen zijn er verschillende klachten. Op de huid veroorzaken de haren meestal roodheid, jeuk, blaasjes en branderig gevoel. Ogen zijn pijnlijk, gezwollen en rood en als je de haren inademt kun je last krijgen van keelpijn, pijn in de neus en ademhalingsproblemen. 

Toch reageert niet iedereen even sterk op de haren en hebben sommige personen veel meer last. Dit kan zijn omdat ze mogelijk al bekend zijn met een allergische gevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen, hooikoorts of andere stoffen. Maar klachten als gevolg van de haren van de rups kan iedereen overkomen.

Een homeopathische behandeling bestaat meestal uit één of twee middelen die op basis van de klachten van de patiënt worden gekozen. Door deze inzet worden acute klachten zoals een jeukende rode huid of gezwollen tranende ogen al vrij snel hersteld. Daarnaast ervaart de patiënt vaak ook al op korte termijn vermindering of helemaal geen klachten meer in situaties  waarin hij of zij normaal gesproken wel last heeft. Een wandeling in het bos of een etentje in de tuin kan weer gezellig en zonder vervelende klachten worden ondernomen.

Iedereen en elke situatie is uniek en daarom is een homeopathische behandeling altijd op maat. Een consult is erop gericht om zo passend mogelijk bij de patiënt de benodigde homeopathische middelen in te zetten. Hierdoor worden niet alleen de klachten aangepakt maar wordt ook je weerstand en herstellend vermogen ondersteunt voor nu en in de toekomst.

koolmees vs rups

De koolmees is de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Deze vogel eet zowel graag de rups als de pop. Hang daarom in je tuin of op je balkon een mezennestkastje om de aanwezigheid van de koolmees te stimuleren. 

Eikenprocessierups

Vragen over hoe homeopathie jou kan helpen bij eikenprocessierups klachten of andere allergieën? Of wil je een afspraak maken? Dan kan je altijd contact met mij opnemen!

Leave a Reply