Gezonde spanning tijdens en voor een toets of examen is heel gezond. Het zorgt er zelfs voor dat je beter presteert omdat je zo gefocust bent. Maar wat nu als spanning te hoog is en je daardoor klachten ontwikkeld?

De maanden april en mei zijn heerlijke lentemaanden. De zon en de natuur om ons heen geven nieuwe, frisse energie. Toch ervaart niet iedereen deze mooie lente periode als prettig en ontspannend. Het is immers ook de tijd van de toetsen en examens. Veel kinderen en jong volwassenen krijgen te maken met toenemende sapanning en stress en de druk is hoog om te presteren. Een jaartje blijven zitten, niet het gewenste schoolniveau halen of zakken voor een examen is een schrikbeeld voor veel jongeren en hun ouders . Honderden euro’s worden per maand extra uitgegeven voor huiswerkbegeleiding en examentrainingen.

Een beetje positieve spanning of lichte stress is niet erg en helpt in de meeste gevallen zelfs om een beter resultaat te halen. Maar het wordt vervelend als de spanning teveel wordt en er klachten ontstaan zoals slapeloosheid, hoofd-en buikpijn, eetproblemen, irritaties en stemmingswisselingen, faalangst en onzekerheid.

Naast een goede balans tussen in-en ontspanning , juiste voeding, voldoende nachtrust en natuurlijke passende voorbereiding van de leerstof, kan je in deze periode heel goed gebruik maken van homeopathische middelen. De middelen begeleiden op individueel niveau en ondersteunen zowel de klachten vóór als tijdens de examen of toets periode. Daarnaast pakt een homeopathische behandeling ook de oorzaak aan van de faalangst of onzekerheid waar iemand last van heeft zodat hij of zij ook in de toekomst spannende momenten beter aan kan. Homeopathie is een natuurlijke geneeswijze zonder bijwerkingen en kan op elke leeftijd worden ingezet

Homeopathische middelen kunnen ook steun bieden in andere situaties van onzekerheid zoals bij een rijexamen, een sollicitatiegesprek of de start van een nieuwe opleiding of schooljaar. 

Cito angst, proefwerkzenuwen en eindexamenvrees

Leave a Reply