Borstvoeding goed voor moeder én kind

Borstvoeding is niet alleen goed voor je pasgeboren baby maar is ook waardevol voor de jonge moeder. 

Dat borstvoeding de beste en meest natuurlijke voeding is voor je baby, weet bijna iedereen maar dat het geven van borstvoeding ook waardevol is voor de moeder is vaak minder bekend. Moeders die borstvoeding geven herstellen vaak sneller na de bevalling en hebben meer energie omdat de baarmoeder onder invloed van het hormoon oxytocine tijdens elke borstvoeding krachtig samentrekt. Hierdoor verlies je minder bloed en verklein je de kans op bloedarmoede en vermoeidheid. Ook blijft de menstruatie langer weg en dat is gunstig voor het herstel van de ijzerwaarden in het bloed. Verder is uit diverse onderzoeken naar voren gekomen dat de kans op borstkanker , baarmoederhalskanker en botontkalking kleiner is bij vrouwen die langere tijd borstvoeding hebben gegeven. En tenslotte kun je borstvoeding op elk moment geven, is het altijd op de juiste temperatuur en passend bij de behoefte van je kindje én stimuleert het de emotionele band tussen jou en je kindje. Heb je tijdens je herstel toch nog wat meer ondersteuning nodig dan is homeopathie een effectieve, duurzame en natuurlijke geneeswijze die prima te gebruiken is. Het kent geen bijwerkingen en is daarom veilig in gebruik als je borstvoeding geeft. Sterker nog, het zal middels de borstvoeding op een positieve wijze de weerstand en ontwikkeling van je baby stimuleren.

Borstvoeding en Homeopathie (twee ervaringsverhalen)

foto’s en namen zijn fictief

Borstontsteking door kouvatten. Anne is nu twee weken moeder en ze geniet volop van haar dochter Sophie. Op een zondagmiddag besluiten ze een wandeling te gaan maken. Sophie ligt heerlijk warm in de wagen. Maar het is toch wat frisser dan gedacht en Anne merkt dat haar borsten sterk reageren op de koude wind en dat voelt niet fijn aan. Thuisgekomen voelt ze zich wat rillerig en heeft ze een stekende pijn in haar rechterborst. Deze pijn neemt in de loop van de dag toe en ook voelt de borst warm en gezwollen aan. De voeding lukt niet goed en is erg pijnlijk als Sophie moet drinken. Aan het einde van de middag blijkt ze ook nog koorts te hebben. Ze belt de praktijk en op basis van de klachten die ze ervaart adviseer ik twee homeopathische middelen die ze een aantal keren per dag en ook in de nacht kan gebruiken. De volgende ochtend belt ze terug om te zeggen dat de koorts is gezakt, de borst minder warm en gezwollen voelt en dat ook de pijn verminderd is. Na twee dagen is de ontsteking helemaal over en verloopt de borstvoeding weer zoals het moet zijn.

Onrustige baby bij het drinken. Tom is 4 dagen oud. De bevalling duurde best wel lang en uiteindelijk is hij in het ziekenhuis met de vacuümpomp gehaald. De borstvoeding kwam gelukkig direct op gang en zijn moeder Willemijn wil niets liever dan hem zelf voeden. Tom is gretig maar erg onrustig en daardoor lukt het niet zoals ze zou willen. Willemijn probeert verschillende houdingen en zoekt ook telkens een rustig plekje op in huis waar ze met hem kan zitten. Tom is tussendoor erg huilerig en ze is bang dat hij niet voldoende binnenkrijgt. Ze belt de praktijk en vraagt om een huisconsult. Op basis van haar verhaal en hoe de zwangerschap en bevalling is verlopen besluit ik om zowel moeder als kind een homeopathisch middel voor te schrijven. Beiden hebben ondersteuning nodig zodat de borstvoeding goed op gang komt en ook prettig is voor allebei. Na een paar dagen krijg ik een telefoontje Willemijn dat het voeden heel goed gaat. Zowel Tom als zij genieten van de fijne momenten samen en ze merkt dat Tom ook tussendoor beter in zijn vel zit.

Ook andere borstvoedingsklachten zoals pijn bij het drinken, spruw, te veel of te weinig voeding, borst weigeren, tepelkloofjes of blaren zijn met homeopathie prima te behandelen. Homeopathie is veilig in gebruik voor moeder en kind en kent geen bijwerkingen. Voor meer informatie neem gerust contact op.

Leave a Reply