headerphoto

Voeding

 Vroeger was natuurvoeding vanzelfsprekend. We aten de appels direct van de bomen, kochten de aardappelen bij de boer en aten dat wat in de regio te krijgen was en in het seizoen beschibaar. We dachten er niet over na, het was gewoon zo. Tegenwoordig letten we niet meer op seizoensgebonden voeding, we eten aardbeien in de winter, een boerenkoolstampot in de zomer en kunnen met alle gemak diverse producten uit verre landen in de supermarkt kopen. We raken verward door slogans over goede en slechte vetten, anti oxidanten, superfoods... en weten soms niet meer wat we moeten eten. Gezond eten is de trend maar wat betekent dit nu precies?

In de huidige maatschappij is voeding helaas vaak een onder geschoven kindje. Het ontbreekt ons aan tijd, energie, geduld en ondertussen ook aan ervaring en kennis om te kiezen voor volwaardige producten. We kiezen dan vaak voor gemaksvoeding, kant en klare voeding gefabriceerd in de fabriek met veel suikers, conserveermiddelen en namaak ingrediënten. Oftewel levensmiddelen die in je keukenkastjes lang houdbaar zijn en pakjes waarmee je in een korte tijd een "goede" maaltijd op tafel kan zetten.

Inmiddels komen we er steeds meer achter dat voeding moet voeden in plaats van te vullen. Voeding moet geen stoffen bevatten die ons lichaam belasten en /of verstoren maar ze moet ons energie geven en kracht om o.a. te groeien, te ontwikkelen en te herstellen na een ziekte. De basis ligt in een gezond maar vooral volwaardig voedingspatroon waarin vitamines, mineralen, vezels, eiwitten, vetten, koolhydraten ed. allemaal aanwezig zijn. Omdat de huidige voeding vaak te weinig vitale voedingsstoffen bevat is suppletie soms noodzakelijk. Met name bij langdurige klachten is het aan te raden om te kijken welke essentiele voedingsstoffen je mist en/of moet aanvullen om weer goed te kunnen herstellen of om een bepaalde situatie (denk aan bijv. een zwangerschap) beter aan te kunnen.